Frifot er frihet - reis vekk fra det vanlige

Madeira Fotturguide

Oppdateringer til informasjonen i boken

Oppdatert oversikt over åpne og stengte turruter
For alle merkede turruter oppdateres status jevnlig i t urlisten på turistkontoret offisielle nettsted.
Se https://www.visitmadeira.com/media/rcradgkh/percursos-pedestres-recomendados.pdf.  

Stor skogbrann vest på Madeira (sist oppdatert 8/11-23)

Det var i midten av oktober en stor skogbrann som også berørte områder nær bebyggelse. Arealet som brannen omfatter strekker seg fra Calheta vestover til Ponta do Pargo, og mot Porto Moniz. Det må antas at i hvert fall tur 45 til 50 i boken kan være berørt. Se link som vist ovenfor for oppdatert status for de av turene som følger offisielle ruter (ruter merket PR-xx, der xx er rutenummer). Rutenummer er nevnt for alle turer i boken som følger merkede ruter.

Nye veier åpnet (sist oppdatert 29/1-23)
  
Den nye hovedveien i vest som for det meste er motorvei klasse B etter norsk standard er nå åpnet helt fram til Ponta do Pargo. Det forrige strekket fra Raposeira til Amparo ble ferdigstilt i august 2019.  Se video her

Den nye veien mellom São Jorge og Arco de São Jorge ble åpnet i desember 2022. Dermed gjenstår bare strekningen fra Arco de São Jorge til Boaventura før det er ny vei langs hele nordkysten fra Porto da Cruz til Porto Moniz.

Bussruter generelt  (sist oppdatert 14/7-22)
Nettstedsadresse for busselskapet Rodoeste er nå https://www.rodoeste.com.pt/.

Tur 1 (sist oppdatert 20/4-23)
Fra 1. april er det innført avgift på 1 Euro pr. person for å gå turen.  Dette kan gjøres på følgende nettsted:       SIMplifica - Aquisição de Bilhetes para visita à Ponta de S. Lourenço (madeira.gov.pt)     

Tur 12 (sist oppdatert 20/4-23) 
Tunnelen (Doca do Cavacas) som leder ned til Praia Formosa er nå bekreftet åpnet igjen etter renovering.

Tur 15 (sist oppdatert 7/10-22) 
Det anbefales å starte tidlig ikke bare på grunn av været som omtalt i boken, men også for å være sikker på å få parkeringsplass. Litt ut på dagen er det ofte fullt, og til dels kaos på grunn av mange turistbusser som bl.a. frakter passasjerer fra cruisefartøy på sightseeing. Det er planer for en ny parkeringsplass med plass til 200 biler, men det er uklart når denne vil stå ferdig. Fjellhytten ved foten av Pico Ruivo er restaurert og gjenåpnet, med serveringstilbud. 

Tur 19 (sist oppdatert 15/3-22) 
Fjellhytten ved foten av Pico Ruivo er restaurert og gjenåpnet, med serveringstilbud. 

Tur 20 (sist oppdatert 15/3-22) 
Fjellhytten ved foten av Pico Ruivo er restaurert og gjenåpnet, med serveringstilbud. 

Tur 27 (sist oppdatert 11/4-23) 
Det må nå betales inngangsavgift på 2 Euro på utsiktspunktet Cabo Girão.

Tur 30 (sist oppdatert 11/4-23)
Det må nå betales inngangsavgift på 2 Euro på utsiktspunktet Cabo Girão.

Tur 31 (sist oppdatert 29/1-23)
De første kilometerne fra Encumeada er ruten stengt fram til sommeren 2024. En alternativ rute er merket fra ​Serra d’Água nede i dalen. Alternativt start turen fra Boca da Corrida som for tur 29. Følg denne fram til Boca do Cerro etter 3,4km/1t, og herfra følg tur 31 fra 9,2km/2t 45min punktet.

Tur 45 (sist oppdatert 14/7-22)
Adkomst med buss: på lørdag og søn/helligdager kjører rute 80 på retur fra Porto Moniz delvis langs motorveien, og stopper ikke i Estrela Calheta. Siste avgang fra Estrela Calheta til Funchal er rute 142 kl. 15.15. Dette gjør at det i helgene ikke er mulig å gjennomføre turen ved bruk av buss begge veier fra Funchal.

Tur 46 (sist oppdatert 20/10-23)
Turen er inntil videre stengt på grunn av skogbrannen i oktober.