Frifot er frihet - reis vekk fra det vanlige

Om forfatterne

Pål H. Gjerden

Min egen turkarriere fikk en noe tvilsom start. En heller motvillig 5-åring måtte med løfte om store belønninger i form av godteri overtales til å følge med ivrige foreldre på fottur i Bykleheiene. Først i slutten av tenårene ble det virkelig egeninteresse for å ta føttene fatt i fjellene. Og da var det gjort. Etter det har fotturene blitt mange og lange, og på mange kontinent. New Zealand, Australia, Nepal og USA har vært noen av de meste spennende reisemålene utenfor Europa. Kanariøyene og Tenerife ble oppdaget som en fantastisk destinasjon for fotturer i 1991, og turen gikk snart også til andre velkjente ferieøyer som tradisjonelt sett ikke har vært forbundet med friluftsliv i flott natur. Interessen for friluftsaktiviteter har også gjort at orienteringsløp har vært en lidenskap i 25 år. Som frivillig i Stavanger Turistforening er turinteresssen også stor på lokalplanet, og da også som løypefadder for en av de lokale rutene i Stavanger Kommune.

Emma Arthur

Å være aktiv utendørs i naturen er min virkelige lidenskap. Naturen er full av eventyr og spektakulære hendelser. Mine eventyr startet i den unge alder av fire på min trehjulssykkel. Det er fortsatt friskt i minne hvor spennende det var å se hva som var rundt neste hjørne og så det neste.... Siden da har det blitt mange eventyr, og jeg ser alltid fram til det neste. Fra de kanadiske Rocky Mountains til Blue Mountains i Australia, nær eller fjernt, å utforske er meningen med livet. Når jeg ikke er på farten er jeg pedagog på UiS. Har nettopp fullført et kurs i å skrive reiselitteratur ved University of Cambridge. Kunst og design er også områder der jeg har kvalifikasjoner. Ellers er jeg turleder for Stavanger Turistforening og en kvalifisert Eco-turguide.

Tormod Næs

Tormod Næs arbeider som forsker ved Nofima på Ås og er tilknyttet Universitet i København og Universitetet i Stellenbosch i Sør-Afrika som professor i statistikk. Han har mer enn 30 års erfaring som forsker og forfatter av artikler og bøker i fagene statistikk, spektroskopi og sensorikk. Han har hatt flere lange opphold som gjesteforsker ved universiteter i Italia, blant annet Universitetene i Genova og Firenze. I løpet av disse oppholdene har det vokst fram en sterk interesse for italiensk mat, vin og kultur samt vandringer i det italienske landskapet.

Hvordan det hele startet for Frifot........

På ferie i 1997 i det skotske høylandet tok vi en dag en fottur på den naturskjønne eiendommen tilhørende Rothiemurchus-godset. Det var da tanken slo oss at det ville vært fint om andre kunne få oppleve alle de flotte plassene der vi hadde vandret. For en komplett opplevelse bestemte vi å produsere multimedia CD’er der man kunne utforske turene ved interaktive kart og se foto og videosnutter. Disse ble utgitt fra 2002, men vi var nok noe forut for vår tid. Det må innrømmes at bøkene vi har skrevet siden 2008 har vært en langt større salgssuksess. Målet er uansett å formidle et inntrykk av fantastiske turdestinasjoner til andre.

Sara Spinelli

Sara Spinelli arbeider som post-doc ved Universitetet i Firenze. Hennes fagfelt er studier av sensoriske egenskaper og forbrukeres oppfatning av næringsmidler. Hun er født i Carmignano og har fotturer, mat og kunst som hovedinteresser.

Turid Indrebø

Turid Indrebø er utdannet pedagog og sosiolog. Hun har arbeidet med undervisning, forskning og administrasjon, nå ved Universitetet for miljø- og biovitenskap. Hun beskriver seg som "Den glade vandrer" stadig på jakt etter gode og særegne fotomotiv.

Erminio Monteleone

Erminio Monteleone er professor ved Universitetet i Firenze. Hans forskning og undervisning er knyttet til fagene sensorikk og forbrukeroppfatninger av næringsmidler. Han er forfatter av en rekke vitenskapelige publikasjoner på feltet og har tilbrakt lange perioder ved universiteter i utlandet som gjesteprofessor. Han bor i Carmignano, og fotturer og rideturer er blant hans hovedinteresser.